Workshop Topklas

20170208_115113Een paar weken geleden kwam de Topklas van Plein 013 langs bij Code Brabant voor een workshop! Deze klas is speciaal voor enthousiaste leerlingen met een niet-Nederlandstalige achtergrond, die op het punt staan naar het voortgezet onderwijs te gaan en nog een taal-boost kunnen gebruiken.

We gingen aan de slag met Scratch en de Makey Makey. Eerst volgden de leerlingen een korte  workshop waarin de basis van het programmeren werd uitgelegd door samen een soort ‘mollenmeppen’ spel te maken (zie hier voor een voorbeeld). Ook werd uitgelegd hoe elektrische circuits werken in de Makey Makey, en waarom je klei en bananen ermee in toetsen kan veranderen.

Daarna ging iedereen zelf aan de slag! Er werd van alles uitgeprobeerd, en zelfs een heuse joystick gemaakt van een tomaat en vier blokjes klei. Aan het einde van de ochtend presenteerden de verschillende groepjes hun spellen en alternatieve controllers. Er kwamen versies van Pac-man en Snake voorbij, een soort tikkertje waarbij de ene speler sterren moest vangen en de andere de sterren liet vluchten, een spel waarbij je op tijd op een knop moest drukken maar wel uit moest kijken dat je niet door de andere speler letterlijk op de vingers werd getikt, en een spel waarbij je met een fles van klei moest gooien zodat een fles op het scherm een koprol maakte.

De leerlingen waren erg enthousiast en schreven achteraf feedback voor Code Brabant. Hier zijn een aantal (anonieme) reacties:

“Ten eerste heel erg bedankt voor de les die we kregen. Toen ik thuis kwam liet ik meteen aan iedereen zien. Ik vond de universiteit heel leuk want ik heb altijd wel een universiteit van binnen willen bekijken.”

“Zoiets had ik nog nooit gemaakt en zo’n spel maken leek moeilijk maar het is eigenlijk helemaal niet. Die spelletjes die wij hebben gemaakt waren super leuk. Ik wist niet eens dat je een banaan aan de computer kon aansluiten. Ik heb veel geleerd en nu ga ik zelf ook een game maken.”

“Ik vond het heel leerzaam, want ik wist niet dat je met andere materialen de computer opdrachten kunt geven. Ik vind het ook heel leuk dat we dingen zelf mochten maken en als ik ergens vast zat kreeg ik ook hulp en dat vind ik ook heel fijn.”

“Ik vind spelletjes maken heel leuk. Ik weet nu ook wat programmeren is en hoe je moet programmeren. Met de hulp van de juffen weet ik nu hoe je met Scratch moet werken. En de universiteit is heel groot en er zijn veel mensen.”

Zie ook de sfeerimpressie hieronder, en bekijk de foto’s van de workshop in ons album!

Plaats een reactie