Scratch – Code Stapelen

2000px-scratchcat-svgScratch is een programmeertaal die speciaal ontwikkeld is om te leren programmeren. De naam komt van ‘scratching’, een term uit de muziekwereld waarbij bestaande muziek wordt hergebruikt en aangepast door de DJ. Op dezelfde manier maakt Scratch het gemakkelijk om bestaande programma’s te ‘remixen’, en zo programmeren te leren door de code van anderen te bekijken en te hergebruiken voor eigen projecten.

Code bekijken, aanpassen en uitproberen kan zonder account. Bekijk bijvoorbeeld hier eens de code waar je mee kunt werken op onze allereerste dojo! Als je de programma’s ook wilt opslaan en echt zelf je eigen projecten wilt gaan maken, kan je je aanmelden op de website van Scratch. Je kan dan altijd online bij je werk! Onderaan de website kan je de taal veranderen naar het Nederlands als je dat prettiger vindt.

Scratch maakt het erg makkelijk om games of animaties te maken. In elk programma kan je verschillende ‘sprites’ creëren, die je allemaal kan programmeren met hun eigen gedrag. Je kan ook zelf sprites of achtergronden tekenen of met de camera in je computer werken.

Het daadwerkelijke programmeren in Scratch gaat met blokken die je als het ware ‘op elkaar stapelt’. Zo is het heel makkelijk om snel aanpassingen in je code te maken en is het goed te begrijpen in welke volgorde de computer je programma uitvoert. Er zijn heel veel verschillende blokken die je kan gebruiken om heel veel verschillende programma’s te maken. Als je je aanmeld kan je een korte tutorial volgen die je uitlegt hoe je dit doet. Ook op YouTube zijn veel tutorials te vinden, ook in het Nederlands! Dit is een duidelijke tutorial voor als je voor het eerst in Scratch begint:

16 gedachtes over “Scratch – Code Stapelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s