P5.js – Programmeerkunst Online

p5freeuseP5.js is een open-source JavaScript library geïnspireerd door de programmeertaal Processing. Wat dat wil zeggen is dat p5.js het gemakkelijk maakt voor kunstenaars en designers om visuele interactie te programmeren voor websites. P5.js is ontwikkeld door kunstenaar en programmeur Lauren McCarthy.

Als je een website maakt kan je er statische elementen (plaatjes en tekst) op zetten, maar het is  natuurlijk leuker als de website interactief is! Interactieve elementen kun je maken in Javascript. Het handige aan p5.js is dat, net als Processing, er al heel veel kant-en-klare functies en variabelen zijn die je kan gebruiken om visuele dingen te laten gebeuren. Het verschil is dat bij p5.js de hele browser je canvas is!

Op de website van p5.js kan je de library en de editor downloaden om de programmeertaal op je eigen computer uit te proberen. Ook kan je hier een referentie vinden en verschillende tutorials. Vervolgens kan je de code die je geschreven hebt op je website gebruiken als normale Javascript code. Hier kan je daar bijvoorbeeld meer over leren.
Daniel Shiffman, die we ook al noemden in onze Processing-blog, heeft ook voor p5.js verschillende video-tutorials gemaakt. Dit is bijvoorbeeld een introductie in de taal:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s