Nervous System – van Code naar Beeldende Kunst

nervoussystemfreeuseNervous System is een design studio met een heel specifieke aanpak – alles wat ze maken is gebaseerd op natuurlijke patronen. Jurken, lampen, puzzels (zie de video hieronder)…. En niet door bijvoorbeeld het natekenen van planten of bomen, maar door het schrijven van code die deze patronen genereert. Daarna worden de patronen in het echt gemaakt, bijvoorbeeld door een 3D-printer.

Het is je misschien al wel eens opgevallen dat heel veel in de natuur uit herhaalde patronen bestaat. Denk maar aan de nerven van een blad of het patroon van een sneeuwvlokje. Door een microscoop heb je misschien ook wel eens cellen gezien. Veel van deze patronen kan je logisch verklaren. En door vergelijkbare principes in je code te verwerken kan je dan nieuwe patronen maken die heel erg op natuurlijke patronen lijken!

Het is dan ook niet voor niets dat de makers achter Nervous System een bioloog/architect (Jessica Rosenkrantz) en een wiskundige (Jesse Louis-Rosenberg) zijn! Hun werk is een goed voorbeeld van hoe je verschillende vakgebieden kan toepassen bij het programmeren, en hoe code ook tot interessant design of kunst kan leiden. Het werk van Nervous System is ook in musea te zien!

Als je zelf een keer visuele patronen wilt maken met code, dan is Processing bijvoorbeeld een goede taal om in te werken. Als je de gemaakte patronen echt in je hand wilt houden, zou je eens een kijkje kunnen nemen bij het Digilab van de bibliotheek!

the Infinity Puzzle from Nervous System on Vimeo.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s