Virtual Reality – Een Andere Wereld

OculusFreeUseVirtual reality, of de virtuele werkelijkheid, kennen veel mensen nu vooral van virtual reality brillen zoals de Oculus Rift of de Gear VR.

Maar virtual reality bestaat al heel lang! Je zou kunnen zeggen dat alle ‘werelden’ die door technologie gemaakt zijn virtual reality zijn. Dus de meeste computer games, maar ook bijvoorbeeld films, zijn een soort virtuele werkelijkheid – ze tonen een andere wereld dan de onze.

Het verschil met virtual reality brillen is dat je met zo’n bril echt ‘in’ de virtuele wereld zit – je scherm heeft geen grenzen meer maar overal om je heen kan je de game of de film zien. Als je een koptelefoon hebt, kan je de virtuele wereld ook horen. En er worden steeds meer technologieën gemaakt die je deze wereld ook laten voelen en ruiken!

Daarnaast heb je ook nog augmented reality, waarbij de echte wereld en de wereld van de technologie in elkaar overlopen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij Pokémon Go, waar je virtuele Pokémon kan vangen in de echter wereld.

Er zijn allerlei manieren waarop je deze andere werkelijkheden kan ervaren. Augmented reality kan vaak gewoon op je telefoon! Virtual reality lijkt misschien wat lastiger, omdat je zo’n bril nodig hebt en die nogal duur zijn. Gelukkig zijn er goedkopere opties, zoals bijvoorbeeld de Google Cardboard van karton, die je zelf in elkaar kan zetten! Hierbij kan je ook gewoon je telefoon gebruiken.

Maar het allerleukste is natuurlijk om zelf dingen te maken voor virtual reality – een game of een film waar je vervolgens echt ‘in’ kan. Ook hier zijn allemaal handige programma’s en programmeertalen voor. Kijk bijvoorbeeld eens naar Unity (zie de tutorial hieronder), een programma waarin je zelf een virtuele wereld kan bouwen of kan programmeren in een taal die C# heet. Of probeer een app zoals Poiz, waarbij je zelf heel gemakkelijk augmented reality kan maken.

Advertenties

3 gedachtes over “Virtual Reality – Een Andere Wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s