AISoy – Een Vriendelijke Robot

aisoyfreeuseDe AISoy is een soort huisdier-robotje gemaakt door een Spaans bedrijf. Het is één van de eerste ‘emotionele’ robots die te koop is voor thuis. Dat wil zeggen dat de AISoy geen taak uitvoert zoals de vloer stofzuigen of iets dergelijks, maar in plaats daarvan gemaakt is om met de gebruiker te communiceren en bepaald gedrag aan te leren.

De robot is dynamisch – het gedrag is dus niet voorgeprogrammeerd maar hangt af van de ervaringen van de robot. Dit is anders dan bij ‘robots’ zoals de Furby: daarbij was het gedrag (en ook het leerproces) wél voorgeprogrammeerd. De robot kan 14 verschillende emoties ervaren en aan de hand daarvan reageren.

De AISoy heeft verschillende sensoren om de omgeving waar te nemen. Dit zijn bijvoorbeeld de temperatuur, oriëntatie, licht, en een camera om het gezicht van de gebruiker te zien en te herkennen. Je kan de AISoy besturen door dingen tegen de robot te zeggen, maar het is natuurlijk nóg leuker om de AISoy iets helemaal nieuws te laten doen door deze te programmeren.

En dat is dan ook wat de AISoy écht anders maakt: de AISoy programmeren is heel gemakkelijk en kan onder andere met de programmeertaal Scratch. Met deze simpele taal kan je de robot als verschillende dingen laten zeggen en doen. Hieronder zie je een kort filmpje waarbij de AISoy spreekt, het hoofd beweegt, en lacht – allemaal door Scratch aangestuurd:

Advertenties

Een gedachte over “AISoy – Een Vriendelijke Robot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s