CoderDojo – Wat is Dat?

CoderDojo_LogoDat is wel leuk allemaal, twee Coder Dojo’s, maar wat zijn dat eigenlijk?

CoderDojo is een beweging die 5 jaar geleden is begonnen in Cork, een stad in Ierland. Het is door vrijwilligers opgezet en het basis idee is het organiseren van gratis, non-profit development clubs voor jonge mensen. Iedereen tussen de 7 (soms zelfs 5!) en 17 jaar kan leren programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, games maken en nog veel meer. Bovendien ontmoeten de deelnemers anderen die dezelfde hobbies hebben, en kunnen ze aan hun eigen projecten werken. CoderDojo’s bieden daarom vooral een leuke, sociale omgeving voor de deelnemers om met nieuwe technologie te werken en hun eigen ideeën in creaties om te zetten.

Al snel werd de Dojo in Cork zo populair dat er mensen helemaal vanuit Dublin kwamen om mee te doen. Daarom werd er ook in Dublin al snel een Dojo gestart. De beweging is bovendien open-source, wat in dit geval betekent dat iedereen die wil een Dojo kan oprichten, zolang je je maar aan een aantal basis-beginselen houdt. Elke Dojo kan dus anders zijn, en de organisatoren zijn verantwoordelijk voor hun eigen Dojo. Dit zorgde ervoor dat al snel in heel Ierland Dojo’s opgericht werden, en daarna over de hele wereld.

Op de website van CoderDojo kan je alle Dojo’s vinden die over de hele wereld zijn opgericht. Bovendien vind je op deze site bronnen naar online tutorials, boeken, en nog veel meer manieren om thuis door te gaan met je eigen project. Deze zijn verzameld door de honderden mensen die inmiddels wereldwijd bij CoderDojo betrokken zijn, dus er is nogal wat aan materiaal te vinden!

Ook in Nederland zijn inmiddels veel Coder Dojo’s. Hier kan je meer over vinden op de site van CoderDojo Nederland. In Tilburg hebben we besloten om twee Dojo’s te starten: één op de universiteit en één in de bibliotheken. Zo kunnen we zoveel mogelijk mensen een kans geven om langs te komen!

 

Advertenties

Een gedachte over “CoderDojo – Wat is Dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s